Priča o nakitu kroz vekove

Ono što svaki stil čini jedinstvenim i posebnim su detalji. Možda je upravo zbog toga često korišćena fraza „detalji život znače“. Jedan od nezaobilaznih detalja ženskog stila – kako danas, tako i kroz istoriju je  svakako nakit. Kao i svaki drugi detalj iz „istorije privatnog života“ i nakit ima svoju priču – koja se od ostalih razlikuje u zavisnosti od kulture, civilizacije i perioda.

Prema većini istorijskih izvora prvi tragovi nakita mogu se naći u Africi i to su perle i različite vrste ogrlica napravljene, obično, od školjki i kostiju različitih životinja. Ovakav nakit su u Starom veku i antičkom periodu zamenili skupoceniji komadi, pa tako u Starom Egiptu cenjeni su raskošni i unikatni komadi nakita koji je pravljen od zlata, srebra, bakra, različitih vrsta obojenog stakla i dragog kamenja,  od koga su najviše upotrebljavani ametist, opal i tirkiz. Nakit su podjednako cenili i nosili i muškarci i žene, a najčešće korišćeni simboli su bili lotos, zmija, soko i oko Horusa.

U Antičkoj Grčkoj najviše su se koristile različite kopče, prstenovi, narukvice, dijademe, od zlata, školjki, ali najviše od srebra, koje je bilo simbol čistote i novog početka. Zahvaljujuću arheološkim  istraživanjima, pronađeno je dosta primeraka nakita iz Mikene, koji datiraju iz 1500 p.n.e, kao i onih za koje se tvrdi da potiču iz Troje i da su iz oko 2500. godine p.n.e. Rimljani su, takođe, za izradu nakita  koristili zlato, srebro, bisere, bronzu, slonovu kost i obojeno staklo. Najčešće nošen komad bio je broš, a muškarci su uglavnom nosili prstenje, koje je često služilo i za pečatiranje pisama i različitih  dokumenata. U hrišćanskoj tradiciji dosta su cenjeni biseri, koji se spominju kao simbol čistote, a ovu tradiciju usvaja i Islam, koji bisere spominje kao „simbol savršenstva koji otvara vrata Raja“. Biseri su, generalno cenjeni u različitim kulturama, pa tako jedna legenda kaže da oni predstavljaju „suze bogova, koje pružaju ljubav i imaju moć da oslobode od zla“.

U srednjem veku, nakit je predstavljao statusni simbol. Pripadnici plemstva su nosili nakit od zlata, srebra i dragog kamenja. U Srbiji je vlastela (prema zaslugama) nosila prstenje od zlata, mada je većina  nakita bila izrađena od srebra jer srednjovekovna Srbija imala mnoštvo rudnika srebra. Međutim, nakit koji potiče iz Srednjeg veka, generalno se ne može smatrati preterano luksuznim, jer je u 13. veku u  Evropi donet Zakon o luksuzu koji je zabranjivao luksuzne haljine i previše skupocen nakit od bisera, dragulja i zlata.

U Renesansi se može videti uticaj religije, ali i ponovno interesovanje za antički svet, što pokazuju brojne šare i gravure. Napredak u tehnikama rezanja i graviranja, čine renesansni nakit za dodatnu lepotu, a  popularni medaljoni ukrašeni portretima govore o povećanoj umetničkoj svesti pojedinca. U 17. i 18. veku postojale su i knjige koje ženama preporučuju kako i u kojim prilikama nositi određeni nakit. U  18. veku postaju popularne jednostavne ogrlice, kao i broševi različitih oblika. Nakon Francuske revolucije, dragulji, koji su smatrani podsetnikom na bivši režim, izlaze iz mode, a mesto im ustupaju prstenje,  narukvice i broševi ukrašeni likovima heroja iz Revolucije, pa čak i giljotinama.Ovo se menja nakon Napoleonovog dolaska na vlast, kada aktuelne postaju velike minđuše, nošenje prstenja na svim prstima,  dijamantske, kao i ogrlice od rubina i bisera, mozaici sa od raznobojnog stakla sa biserima, nakit sa motivima kao što su ptice, životinje, ali i sfinge, rimske građevine, piramide i palme.

U XIX veku postoji čitav niz različitih vrsta i stilova nakita – jednostavan, ali i ekstravagantan, ručno rađen, ali i industrijski proizveden, jednostavan, ali i bogat detaljima. Dvadeseti vek je, prema rečima  poznavalaca ove oblasti, obeležio tzv. „salonski nakit“, naročito „u periodima između dva svetska rata“.

Danas, čini mi se, nema ograničenja – u zavisnosti od stila, dubine džepa, sopstvenih prohteva i potreba, a naravno u skladu sa prilikama možete nositi bilo šta što vam se dopada – ručno rađen nakit,  bižuteriju, Svarovski, ili neki drugi dizajniran komad, a ako nekad ne možete da se odlučite šta da odaberete, sačekajte i možda će neki primamljivi komad nakita odabrati vas.